Tagi

, , , , , ,

Dzisiaj zaproponuję wam prawdziwy rarytas – kanapki z masą makową. Bo kto nie lubi makowca? Dziwi mnie, że masa makowa pojawia się w tak niewielu potrawach, jest naprawdę smaczna.

Masę makową można oczywiście kupić, ale jak nie chcemy, to możemy przygotować samodzielnie.

Skladniki:

  • mak
  • masło
  • miód
  • białko jaja
  • płatki migdałów
  • rodzynki
  • inne bakalie, np. jagody goji

Wybraną ilość maku moczymy 15 minut, potem gotujemy kolejne 15 minut, odcedzamy w sitku, mielimy w maszynce do mielenia na małych otworach, podsmażamy na maśle w rondelku, dodajemy miodu, aż uzyska pożądaną słodycz, białko jaja, na koniec dodajemy migdały, rodzynki i ewentualne inne bakalie, np. jagody goji. Kto nie boi się aromatów, może dodać aromat migdałowy. Taka masa jest gotowa do jedzenia, nie trzeba piec, można po prostu posmarować kanapkę.

Reklamy