Tagi

, , , , , , ,

Pozwólcie, że przedstawię wam kanapkę, którą ostatnio przyrządziłam. Głównymi składnikami są guacamole i plasterki pomidorów siedzące w sosie jak w kieszonkach. Do tego jagody goji i pestki dyni, a na samym spodzie olej makowy.

kanapki z guacamole i pomidorem + olej makowy

kanapki z guacamole i pomidorem + olej makowy, jagody goji i pestki dyni

Składniki na guacamole (porcja na ok. 5 kanapek)

  • 2 guacamole
  • pół limonki
  • ćwierć cebuli
  • sól, pieprz biały

Pozostałe składniki

  • pieczywo
  • pomidor
  • jagody goji
  • pestki dyni
  • olej makowy

Zacznijmy od guacamole. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i resztę rozgniatamy widelcem. Do tego wyciskamy sok z limonki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Na koniec przyprawiamy: sól i pieprz (najlepiej pieprz biały, ponieważ czarny będzie psuł kolor sosu). Sosu w żaden sposób nie podgrzewamy, jest już gotowy.

Teraz reszta: na pieczywo nalej olej makowy (tak jakby zamiast masła), następnie na jednym końcu kanapki nałóż sos guacamole, oprzyj na nim plasterek pomidora, znów nałóż sos, znów plasterek i tak do końca, aby kanapka wyglądała jak na zdjęciu. Na koniec smaczne ozdoby: jagody goji i pestki dyni – pamiętaj, aby czerwone jagody goji były na zielonym sosie, a ciemnozielone pestki dyni na czerwonym pomidorze – to ważne!

Reklamy